by Podravka

Chef

19.05.2021.

Pulled pork burger

Sve ćete češće na domaćim street food štandovima, ili čak u restoranima, susresti termin pulled pork. Doslovno prevedeno, to je trgana svinjetina, meso toliko sočno i mekano da ga možete trgati vilicom ili prstima. Nije nikakvo čudo što je pulled pork i među domaćom publikom tako brzo stekao popularnost – radi se o zaista posebnom jelu koje se konzumira brzo, lako i slasno kao fast food, a u pozadini je dugotrajan postupak i vrhunska namirnica

Sam recept izvorno je američki, ali proširio se po cijelom svijetu, pa ga je danas sasvim u redu zvati internacionalnim. Dug i polagan proces obrade mesa da bi mu se sačuvala sočnost i dala mekoća nije nikakva novost – nekada su američki starosjedioci to radili u glinenim pećima, dugo dimeći meso.

“Pulled pork možete pripremiti i kod kuće, ali tražit će od vas nešto truda i vremena. I pravu namirnicu, dakako. Za ovaj način pripreme mesa najčešće se koristi svinjska lopatica, zbog svoje sočnosti. U obzir dolaze i svinjska potrbušina ili buncek”, kaže nam chef Goran Kočiš koji je za nas danas odlučio pripremiti pulled pork burger.

Ako želite kod kuće pripremiti pulled pork od nule, prvo začinite meso po svojoj želji. Prije nego što meso stavite u pećnicu, dobro ga je zatvoriti, odnosno naglo izvana zapeći na tavi – na taj se način u mesu čuvaju svi sokovi, a meso se lijepo karamelizira. Temperatura pećnice ne bi trebala prelaziti 150 stupnjeva, a ovisno o veličini komada mesa koji koristite, da bi se meso sasvim smekšalo, trebat će vam tri do šest sati. Dakle, nije baš kao ramstek koji kratko bacite na grill kad se ekipa već skupi. Ali to ne znači da pulled pork nije dobro rješenje za društvo. Dapače, on je za takva gurmanska okupljanja baš idealan odabir, jer je, osim samog sjajnog okusa i teksture, i vrlo atraktivan za serviranje, pa će lako oduševiti publiku.

“Mi u profesionalnim kuhinjama za optimalan rezultat i nenadmašnu mekoću koristimo aparat koji se zove sous vide. U njemu se meso obrađuje u vakum-vrećici, dakle u vlastitim sokovima, vrlo dugo i polako na precizno određenoj temperaturi. To traje doslovce desetak sati i duže. Ako nemate toliko vremena i nemate pri ruci sous vide, Podravka za vas ima dobro i jednostavno rješenje”

Podravkin pulled pork je gotovi proizvod koji ne treba daljnju termičku obradu, dovoljno ga je samo ugrijati u pećnici, na tavi ili na grillu. Meso svinjske lopatice je marinirano, začinjeno solju, paprikom, korijanderom, te crnim i šarenim paprom, i nakon što ga ugrijete, vrlo lako se trga vilicom ili prstima.

Upravo taj Podravkin Pulled pork Kočiš nam je odlučio servirati u obliku burgera – idealno rješenje za kućne partije. On je pekao i svoja brioche peciva obogaćena maslacem, ali vi niste profi i možete koristiti kupovna peciva po svojoj želji.

“Svinjetini zbog njene masnoće dobro pristaju svježe salate i namirnice malo više kiseline, zato ćemo mi u naš pulled pork burger dodati svježu rajčicu, krastavac i salatu od korijenastog povrća. Kao završni touch, ovom prekrasnom sočnom i mekom mesu dodali smo još i jednu brzu marmeladu od luka i cherry rajčica. Tako će vaš kućni pulled pork burger definitivno izuti ekipu iz cipela”, kroz osmijeh završava Kočiš.

Coleslaw salata još je jedan klasik koji će dobro pristajati uz pulled pork. Nitko se neće ljutiti ako mu dodate pečene krumpiriće ili BBQ umak. Pulled pork je lako smotati u tortilju s preljevom po želji ili jednostavno poslužiti meso tako rastrgano samo uz grilano povrće sa strane, za nevjerojatno ukusan, brz i zdrav obrok.