by Podravka

Novosti

01.03.2020.

Sjajna proljetna plata u 6 koraka

Nakon mjeseci provedenih na teškoj zimskoj hrani, početak proljeća veseli čovjeka. Naše tijelo osjeća da je vrijeme za olakšanje i ubrzanje – žudimo za svježom i sočnom sezonskom hranom i dobrim proteinima.

Hrskave rotkvice i prvi mladi luk – to su vjesnici proljeća na tanjuru, koji naše tijelo detoksiciraju i čine poletnijim. Savršen par ovim su proljetnim namirnicama bjelančevine, koji našem tijelu daju snagu i stabilnost. Dok proteini zimi dolaze u kombinaciji s dosta masnoća, u obliku gustih i snažnih jela na žlicu, proljeće traži nešto drugo. Upravo zbog toga, idealan obrok za proslaviti optimizam proljeća bogata je proljetna plata.

Sve Majstor kobasice su bez glutena i laktoze, dimljene na bukovom drvu i prošle su proces zrenja na tradicionalan način. Nije stoga čudno što su zaslužile “Odabrale mame” certifikat za kvalitetu

Podravka proljetna plata

Slaganje plate samo je naizgled jednostavan posao. Treba imati artističko oko, osjećaj za nijansu i mjeru. Usto – treba pratiti ritam… Budimo realni. Dok su prelijepe ružičaste rotkvice tu zbog hrskavosti i dekorativnosti – zvijezda svake plate je meso u obliku ukusnih suhomesnatih proizvoda bogatih proteinima.

Da, peruška mladog luka na tanjuru je obavezna, kao i nekoliko žlica svježeg sira, ali za pravo uzbuđenje zadužene su šunka, panceta i fine salame. A tek kobasice – one imaju pravu vojsku vjernih fanova. Pikantne ili blage, to je već stvar osobnog ukusa.

Na našoj plati reprezentaciju kobasica činile su vrhunske Majstor trajne kobasiceVinka, Vatroslava i Blaženka. Sama imena govore o njihovom temperamentu – Vatroslava je tu za ljubitelje pikantnog, a Blaženka savršen izbor za dječje zalogaje. Sve su Majstor kobasice bez glutena i laktoze, dimljene na bukovom drvu i prošle proces zrenja na tracionalan način. Nije stoga nimalo čudno što su baš ove kobasice zaslužile “Odabrale mame” certifikat za kvalitetu.

Majstor trajne kobasice

Ne treba zaboraviti ni klasike kao što su Čajna, Srijemska, Zimska, Dalmatina i Kulen. One vašoj plati donose dobro poznat, tradicionaln okus, a ne sadrže pojačivače okusa pa su dobar odabir za najmlađe gurmane

Optimalna proljetna plata umjetnost je balansa – sitni vez između svježine zelenog, veselja ružičastog i skliske sigurnosti zdravih masnoća.

Vremena su se promijenila! Svi znaju da masti više nisu neprijatelji zdravlja – samo im treba pridružiti dovoljno svježeg i zelenog. Novo nutricionističko pravilo glasi – ne pretjerujte s kruhom. Dapače, pravite se šik i potpuno ga minimalizirajte. Samo neko zgodno pecivo tu i tamo, više kao ukras. Prepustite se raznolikosti i bogatstvu suhog mesa.

U našim je krajevima duga tradicija sušenja mesnih proizvoda i svaka se regija ponosi svojom recepturom. Podravkin pršut, buđola, panceta i suha šunka sve su dimljene prirodnim dimom i začinjene morskom soli.

A ne treba zaboraviti ni klasike, okuse s kojima smo svi odrasli: Čajna, Srijemska, Zimska, Dalmatina i Kulen. Osim što su nam ove trajne kobasice već godinama prirasle srcu i dobro poznate, one vašoj plati donose tradicionalan okus, a ne sadrže gluten ni pojačivače okusa kao što je MSG (mononatrij glutaminat), pa su i one dobar odabir za najmlađe gurmane. I ove su kobasice zaslužile “Odabrale mame” certifikat.

Majstor trajne kobasice

Ako i dalje niste sigurni kako krenuti sa slaganjem plate, evo nekoliko korisnih savjeta.

  1. Uvijek krenite od mesa. Na plati ga treba biti najviše i na njegovoj kvaliteti treba biti naglasak. Narežite najbolju kobasicu koju imate, pridružite joj pršut, pancetu ili buđolu. Tanko režite salame i slažite ih prstima pomalo neuredno, da vaša plata dobije ritam životnosti. Malo rotkvice za boju, i obavezno nešto zeleno. Svježi sir lijepo osvježava mesni dio plate, a vrlo ga je lako dekorirati sitno sjeckanim mladim lukom ili vlascem – najblažim iz porodice lukova. Ako kojim slučajem možete doći do živog vlasca u teglici – njegov je proljetni cvijet neobično dekorativan pa će ujedno biti i pušlek cvijeća na vašem stolu.
  2. Ne pretjerujte s kruhom. Nitko u proljeće ne želi nabaciti još par kila. Šunku sparite s malo sira, reskom jabukom, suhom smokvom i nekoliko badema. Nakon takvog obroka osjećat ćete se poletno i lako.
  3. Ukiseljeno i fermentirano povrće jedemo zimi, kada je izbor svježeg povrća i salata smanjen. Zato prvi dani proljeća traže upravo svježinu – sirove rotkvice i luk, prve mlade salate i začine. Pobrinite se da ih imate u dovoljnoj količini.
  4. Kontrapunkt slatkog je dobrodošao. Mesnim platama dobro pristaje okus jabuke, kruške i suhe smokve.
  5. Ne znate što je pravilo neparnog broja? Da bi vaša plata djelovala prirodno, ne smije biti složena preuredno i štreberski. Izbjegavajte ravne pravokutne pladnjeve koji će vas tjerati da nareske slažete u parove ili paralelene linije. Plata treba pratiti ritam prirode. Pogledajte prvu proljetnu propupalu granu – to su ritam i ravnoteže koji trebate, a ne stroga simetrija.
  6. I zadnje, ali ne i najmanje važno – proljetno cvijeće treba praviti društvo proljetnoj plati. Pušleki ili teglice začina uvijek su dobrodošle. Dodajte im visibabe, zumbule, jaglace i ljubičice. Tako će vaši gosti već na prvi pogled znati da poštujete sezonu i radujete se njenim najboljim plodovima.

Tagovi

blaženka
čajna
dalmatina
kulen
majstor
mesna plata
odabrale mame
proljetna plata
srijemska
šunka
trajne kobasice
vatroslava
vinka
zimska

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke