by Podravka

Novosti

01.03.2021.

Neobični načini na koje obični ljudi jedu paštetu

Pašteta namazana na kruh sasvim je običan početak dana. U najboljem smislu riječi, običan. Kruh s paštetom - to je naša sigurna zona: ona uključuje ugodno sjećanje na djetinjstvo, jednostavnost pripreme hrane, lakoću konzumacije, neko opušteno zadovoljstvo

Gotovo da je nemoguće naći čovjeka koji na ovaj ili onaj način ne jede paštetu. Paštetom zovemo svaki grublje ili finije mljeveni namaz od mesa ili ribe, obogaćen začinima i dodacima, obično se radi o nekoj vrsti masnoće, koji pašteti daju kremastu teksturu. U paštetama na kruhu uživali su još i stari Grci, i to oni koji su znali kako se dobro jede.

Proveli smo anketu među ljubiteljima Podravka pašteta i pitali ih da nam opišu kako oni jedu svoju omiljenu vrstu. Kreativnost i šarolikost njihovih odgovora ugodno nas je iznenadila. Od zabavnih zalogajčića za klince do vrlo ozbiljnih gurmanskih rješenja – naše paštete mogu sve.

Klasičar

Kruh namazan na paštetu moj je omiljeni doručak. Kad imam vremena volim si ga servirati na točno određeni način. Za početak – izbirljiv sam oko kruha. Okus i vrsta kuha jako utječu na okus paštete. Od kada znam za sebe, volio sam paštetu mazati na pecivo više nego na obični kruh. Mama mi je prije nego što bi otišla na posao obično kupila kiflu koja bi me čekala na stolu. Prerezao bih kiflu i na polovice mazao čajnu paštetu. To mi se činilo puno otmjenije i finije nego da jedem obični kruh. Uz paštetu obavezno jedem kisele krastavce i kuhana jaja. Kiseli krastavci moraju biti oni baš jako sitni. A jaje mora biti baš idealno kuhano – bjelanjak tvrd, a žumanjak još samo malo mekan. Sad sam se već usavršio u tome – jaje kuham točno četiri minute i uvijek koristim štopericu.

(Lovro, 28)

Podravka pašteta čajna klasičar

Zabava za klince

Obje moje kćeri, jedna od pet, druga od tri godine, vrlo rado jedu paštetu namazanu na kruh. Ali vrlo su precizne oko toga koja to pašteta mora biti i kako mora biti poslužena – to je već naš dobro uigrani scenarij. Jednog vikenda sam, da ih zabavnim, izrezala bijeli tost kruh, onaj od kakvog se pripremaju tramezzini, u oblike zvjezdica i srca. Kako? Uz pomoć modlica za kekse. Srca i zvjezdice onda sam premazala pilećom paštetom. Kupujem Podravka pileću classic paštetu jer mi je jako važno što u njoj nema pojačivača okusa, palminog ulja ni konzervansa. Na svaki komadić kruha stavim drugi ukras – negdje kružić cikle, negdje kružić masline, a negdje par zrna kukuruza… Cure su se potpuno oduševile! Otada, stalno tako žele jesti paštetu. Sada već same slažu svoje ukrase i stalno smišljaju nove. Super je što im na ovaj način na poznate zalogaje mogu dodati neki novi okus, namirnicu koju još nisu probale, pa je tako lakše prihvate. Tako su probale i kapare, ukiseljene lučice i svježe rotkvice… Svi se veselimo takvom doručku.

(Mama Ema, i curice Lucija i Hana)

Podravka pašteta pileća dječji kadar

Nostalgičar

Za mene je okus “kruha paštete” okus sretnog djetinjstva. Točnije, okus ljetnih praznika. Sjećam se tih ljetovanja, ono kad si cijele dane u moru, ili cijele dane trčiš po vani, penješ se na drveće, i zaboraviš da je užasno vruće, i da nemaš kapu, i da pola dana nisi ništa jeo ni pio… I onda te mama zove na gablec. Pa na mekani kruh s  hrskavom koricom namaže paštetu… Mislim da je uvijek bila neka jetrena. Točno se sjećam tog primamljivog dosta debelog sloja paštete. I sa strane posoljeni paradajz. Samo to. Nikada ništa nije imalo tako dobar okus kao ta pašteta s paradajzom nakon cijelog dana na plaži. Čim dođe sezona dobrog paradajza, obavezno se počastim ovom kombinacijom.

(Luka, 29)

Podravka pašteta jetrena nostalgičar

Hedonist, connoiseur

Pazim što jedem, to mi je važno. I uživam i od najobičnijih stvari napraviti cijeli ritual, složiti si nešto posebno. Recimo, pašteta. Volim jesti dobru paštetu. Ali pazim na svaki detalj. Kruh, recimo, mora biti od kiselog tijesta. Kad imam vremena pečem ga sam, ali ne stignem to uvijek. Ponekad kupim sourdough kruh, sada toga već ima u boljim pekarnicama. On uvijek ima jaču, hrskaviju koricu, to mi je za paštetu jako važno. I dublji, malo kiseliji okus kruha, to također super paše uz paštetu. Znate koji je moj najdraži dodatak pašteti? Marmelada od luka koju sam pravim. Od kada sam je prvi put kušao, postala je moj kućni zaštitni znak. Super mi je što nešto tako obično kao što je luk možeš pretvoriti u nešto tako zanimljivo kao što je ova marmelada – i slatka, i slana i ljutkasta. Savršen prilog pašteti. Znao sam čak i prijateljima uz pivo poslužiti paštetu na ovaj način. Svi su bilo jako zadovoljni. Detalji čine razliku.

(David 34)

Podravka pašteta gourmet

Dijetalka

Oduvijek sam obožavala paštetu. Sve kod paštete mi se sviđa – glatkoća, kremastost, blag i poznat okus. Jela sam je obično na mekanom bijelom kruhu. Ali sad takav kruh više ne jedem. Zapravo, izbjegavam sve vrste kruha jer pazim na liniju. Sada naglasak stavljam na proteine i dobre masnoće. I povremeno me baš uhvati želja za paštetom. Pokušala sam s vrlo tankim raženim krekerima, ali to mi nekako nije dobro funkcioniralo za paštetu. Onda sam smislila novo rješenje – štapiće od stabljičastog celera! To mi je sada omiljeni guilt free snack. Nisam se odrekla poznatog okusa, a imam osjećaj da radim nešto dobro za sebe.

(Matea, 37)

Podravka pašteta dijetalna

Tagovi

bez konzervansa
bez pojačivača okusa
čajna pašeta
jetrena pašteta
pileća pašteta
Podravka paštete
samo maži