by Podravka

Chef

15.03.2021.

Savršen uskrsni doručak za 30 minuta

Šunka i jaja pravi su simboli uskršnjeg doručka. Na stolu im se pridružuju još i rotkivice i mladi luk, prvi plodovi proljetne sezone. Šunka ili plećka tradicionalno se kuha cijela, pa joj se skida koža i obrezuje dio masnoće, da bi se takva, napola ohlađena, onda motala u dizano tijesto i pekla u kruhu. To je dugotrajan proces koji iziskuje dosta truda i iskustva – radi se o velikom komadu mesa koji se u ogromnom loncu kuha više sati

Jednostavnije, a vrlo ukusno rješenje je Podravkina dimljena rolana šunka. Meso je vrhunske kvalitete, radi se o najfinijoj svinjetini koja je već termički obrađena i spremna za jelo. A ako se oko ove šunke samo malo potrudite, dobit ćete svečano jelo koje lijepo izgleda i sjajnog je okusa.

Chef Goran Kočiš ovako je zamislio svoju verziju svečanog uskrsnog doručka s ovom dimljenom rolanom šunkom: šunka u lisnatom tijestu s poširanim jajem, šparogama i glaziranim rotkvicama. Najbolje od proljetne sezone na jednom tanjuru. Tradicionalno, a opet svježe, moderno, brzo i lako.

“Ova šunka ne sadrži pojačivače okusa ni umjetna bojila – samo prirodno sočno meso punog okusa. Mi ga zapravo samo trebamo ušminkati za svečani dojam…”, priča Kočiš.

Nadahnut idejom šunke u kruhu, Kočiš je odlučio rolanu šunku umotati u lisnato tijesto, i to u obliku malih zasebnih paketića. Šunku je narezao na pravilne kvadre, svaki komad premazao Podravkinim hrenom i onda ga umotao u razvaljano lisnato tijesto. Paketiće je premazao žumanjkom i nakon dvadesetak minuta, u pećnici su nas čekali paketići prekrasne zlatne boje i hrskave korice.

Dok se šunka u lisnatom pekla, Kočiš je pripremio priloge – vrhove vrtnih šparoga (još je bilo malo prereno za divlje) samo je kratko zavrtio na tavi. “Najbolje su kad su još hrskave, njih je jako lako ubiti u pojam”. Rotkvice je glazirao na malo maslaca pa se bacio na poširano jaje. Osim što je simbol Uskrsa jaje je savršen par šparogama. Glavni problem s uskrsnim jajima je što su obično prekuhana. Zbog toga se Kočiš odlučio za sasvim suprotnu metodu – poširanje jaja koje će jelu donijeti kremasti žumanjak.

Kad je Kočiš rezrezao svoje paketiće šunke u hrskavom lisnatom tijestu i kada se u njihovom središtu pojavila prekrasno ružičasta i sočna šunka, moglo se čuti kako je ekipa promatrača utihnula. Bili smo spremni za svečani doručak. Od trenutka kada je sa šunke lako skinuo mrežicu, proteklo je otprilike pola sata do serviranja ovog prekrasnog tanjura. Svaka komponenta na tanjuru pričala je o tradiciji, ali ju je demonstirala u nekom jednostavnijem, sočnijem i zabavnijem ruhu.