by Podravka

Chef

19.05.2021.

BBQ spare ribs - potpuno neodoljiva rebarca

Sočna, slatka, toliko meka da se meso samo odvaja od kosti, svinjska su rebrica neodoljiv komad, ako ih znate dobro pripremiti. S ovima jednostavno nema greške

Svi znamo što želimo od idealnih svinjskih rebara – da budu hrskava izvana, a sasvim meka iznutra, karakteristično slatkog okusa i toliko sočna da rukom lako možeš izvaditi kost… Samo, to u kućnim uvjetima nije uvijek lako postići. Prvo treba znati odabrati pravi komad mesa, pa ga marinirati, pa dugo i sasvim polagano peći, najbolje u vakuumu, odnosno u sous vide aparatu… Kako bi vam olakšala proces uživanja u savršeno pripremljenim rebrima, Podravka je osmislila jedinstven, novi proizvod – BBQ spare ribs, odnosno, sporo kuhana svinjska rebra. Na taj način postupak sous vide kuhanja više nije rezerviran samo za vrhunsku gastronomiju.

“Probao sam ova rebra i oduševljen sam rezultatom – čist, sočan okus mesa i prekrasna tekstura. Zbilja svatko kod kuće od ovoga može složiti fantastično jelo. Ja ću vam danas dati dva prijedloga za serviranje”, rekao nam je chef Goran Kočiš, koji s Podravkom radi na usavršavanju receptura njihovih premium proizvoda.

Svinjska rebra najbolje kvalitete začinjena su paprikom i drugim začinima, pa sporo kuhana sous vide metodom ne trebaju daljnu termičku obradu. Za savršen rezultat, treba ih samo ugrijati u pećnici, na tavi ili idealno – na roštilju.

Kočiš nam je odlučio demonstrirati njegovu verziju serviranja i rebara iz pećnice i onih s roštilja.

Za verziju iz pećnice odlučio se na klasičan način serviranja uz pečeni krumpir i njegovu verziju BBQ umaka. Rebrima u pećnici treba otprilike deset minuta na 200-220 stupnjeva Celzijusa. Prije nego što je rebra stavio u pećnicu Kočiš, je pripremio krumpir – s gornje strane zarezao ga je na vrlo tanke ploške, ali tako da ostane u komadu. Ovaj način rezanja, tako običnoj namirnici kao što je krumpir, donosi vrlu zanimljivu teksturu. Začinio ga je maslinovim uljem i stavio u pećnicu na 200 stupnjeva.

Desetak minuta prije nego je krumpir bio sasvim gotov, na isti lim dodao je svinjska rebra. Za to vrijeme bavio se BBQ umakom – u već pripremljenu pastu od paprike octa, šećera i soli, dodao je Podravka pikantni kečap, malo papra, svježeg đumbira, sjeckane šalotke i mladog luka, i za kraj, soka limete.

Dok su se rebra grijala, a krumpir završavao u pećnici, Kočiš je iskoristio vrijeme i narezao povrće koje je trebalo praviti društvo drugoj verziji rebara, koje je naumio peći na roštilju – krupni komadi tikvice, komorača, luka, paprike i kukuruza. A onda se bacio na serviranje prvog tanjura.

“Rebra su toliko mekana da ih ne trebate ni rezati”, kroz osmijeh je rekao Kočiš, vidno zadovoljan rezultatom. Na tanjur je složio hrskavi krumpir, narezana rebrica, pripremljeni BBQ umak i, na samom kraju, krumpir još začinio vlascem. Jednostavan i vrlo privlačan obrok.

“Ako mene pitate, najbolji način pripreme ovih rebara je na grillu. Dakle, na pravoj vatri i roštilju. To mesu donese još onu željenu aromu dima i tako okus mesa pokaže svoj maksimum”, priča Kočiš dok povrće i rebra slaže na zagrijanu rešetku. Mesu su na roštilju dovoljne 3-4 minute sa svake strane, odnosno, dok se površina lijepo ne zapeče.

“Sve smo vani lijepo ispekli, meso izgleda fantastično, jako lijepog, privlačnog mirisa, a o teksturi ne moram ni pričati – kosti se vade van bez ikakvih muka”, dalje nam priča Kočiš dok se sprema za serviranje druge verzije rebara.

Vrlo je bitno naglasiti da se ovdje radi o mesu bez ikakvih boja i pojačivača okusa. Izgleda zbilja fantastično, jako lijepog privlačnog mirisa i meke teksture – kosti se vade van bez ikakvih muka.

Nakon što je meso skinuo s kosti, Kočiš se bacio na slaganje gurmanskog sendviča. Na pecivo prepečeno na roštilju stavio je svoj BBQ umak, meso s rebara i grilano povrće.

“Kad pravite dobar sendvič nikad, nemojte štedjeti na mesu”, za kraj je naglasio Kočiš.