by Podravka

Grill tips & tricks

27.04.2022.

Roštiljanje u vlastitoj kuhinji bez roštilja: Evo kako će uvijek ispasti savršeno

Donosimo korisne savjete kako možete napraviti savršene specijalitete s roštilja čak i kada nemate roštilj

Sve ljepši dani iznova nas mame da izađemo iz svojih domova i uživamo u blagodatima prirode. A kad kažemo priroda, mislimo na roštiljanje, miris dima i slasne odreske kojima je teško odoljeti u ovo doba godine. No roštilj nam, nažalost, nije uvijek dostupan, posebno ljudima koji stanuju u stambenim zgradama i nemaju vlastito dvorište. Ako se pronalazite u ovome, imamo odličnu vijest – za uživanje u jelima s roštilja ne trebate roštilj. Uz dobru pripremu, pravi alat i sastojke možete bez problema napraviti burgere, sočnu piletinu ili pak ukusni steak bez napuštanja svoje kuhinje. Ne garantiramo da će okus biti isti, ali će uz ove savjete biti jako blizu toga.

Roštiljanje na grill tavi

Ako na raspolaganju nemate vanjski roštilj i vaše se kuhanje mora svesti na prostor kuhinje, jedino u što morate investirati je dobra grill tava. Iako ne može pružiti miris dima, tava napravljena od lijevanog željeza odličan je saveznik u simuliranju efekta roštilja. Dobro se zagrijava, ravnomjerno distribuira toplinu, a zbog izdignute rešetke na dnu prilikom pečenja ostavlja karakterističan trag na hrani. Grill tavu zagrijavajte na ploči za kuhanje dok ne postane vrlo vruća, a zatim smanjite temperaturu na srednju i zadržite je tako tijekom cijelog postupka pečenja. Kako bi roštiljanje na tavi bilo uspješnije, meso marinirajte prije pečenja, a nakon što ga stavite na vruću tavicu nemojte prerano okretati. Ostavite ga neometano barem 3-4 minute na jednoj strani prije nego što okrenete na drugu.

Pećnica kao roštilj

Osim na grill tavi, roštiljati možete i u svojoj pećnici. Dovoljno je uključiti postavku grilla i prepustiti se čarima roštiljanja u vlastitoj kuhinji. Postupak je sljedeći: u pećnicu postavite originalnu rešetku, ispod nje stavite lim za pečenje i u njega dodajte malo vode kako se meso ne bi isušilo. Na zagrijanu rešetku slažite hranu, okrećite je i zapecite s obje strane. Zamislite to kao obrnuti roštilj. Umjesto da toplina dolazi odozdo kao kod klasičnog roštiljanja, u ovom će slučaju dolaziti s vrha. Valja napomenuti da alternativnom metodom grilanja u pećnici hrana neće imati miris dima, ali dobit ćete izvrsnu boju te odlično pečeno i sočno meso, ribu ili povrće. Kod roštiljanja u pećnici čitavo vrijeme nadzirite pečenje jer se meso zbog visoke temperature može vrlo brzo zapaliti.

Kombinacija začina i grill marinade

Nedostatak pripreme jela s roštilja u grill tavi i u pećnici svakako je izostanak karakterističnog okusa i mirisa dima. Ali bez brige! Dobra stvar je što okus roštilja možete postići pravilnim odabirom začina i grill marinadama. U nedostatku pravih užarenih rešetki posegnite za dimljenim začinima poput dimljene paprike i BBQ marinade koji će mesu, ribi i povrću u trenu dati aromu dima. U karamelizaciji karakterističnoj za roštilj pomoći će dodavanje malo smeđeg šećera.

Inspiraciju za slasne kombinacije s roštilja pronađite u Knjižici grill recepata “Bez puno drila do sočnog grilla”.