by Podravka

Grill tips & tricks

27.04.2022.

Pileća prsa na roštilju: Trikovi uz koje nikada više neće biti suha i tvrda

Možda ti se čini da je grilanje najjednostavniji način pripreme bijelog mesa, ali piletinu je lako presušiti i prepeći. Usvoji naše savjete i pripremi sočna i ukusna pileća prsa na žaru koja će biti prava senzacija na tanjuru.

Topli proljetni dani dovoljan su razlog za otvaranje sezone roštiljanja koja nam pruža pravi gurmanski užitak.

Pileća prsa mnogima su omiljena namirnica jer se mogu napraviti na bezbroj različitih načina, bogata su proteinima i ne sadrže puno masti.

Osim toga, lako se pripremaju, brzo su gotova i iznimno ukusna. Na naglo, punjena, u umaku, pečena… Pileća prsa naš su favorit tijekom cijele godine. Ipak, tijekom toplih proljetnih i ljetnih dana prednost dajemo finim i sočnim filetima s roštilja koje obožavamo u kombinaciji s različitim povrćem i salatama.

S obzirom na to da je riječ o namirnici koja ne sadrži puno masti i koju je pečenjem lako presušiti, donosimo ti nekoliko odličnih trikova uz koje ćeš postati prava ekspertica za pileća prsa na roštilju. Otkrij ih u nastavku:

Izbjegavaj zamrznutu piletinu

Vrlo česta pogreška koju radimo kod pripreme piletine na roštilju jest ta da koristimo odmrznuto meso. Tijekom postupka zamrzavanja meso se suši i gubi dobar dio sadržaja vode pa je veća šansa da će se presušiti prilikom grilanja. Kako bi izbjegla suha i tvrda pileća prsa, preporučujemo ti korištenje svježe piletine čije meso sadrži odgovarajuću količinu vode. U slučaju da već imaš spremne zalihe u zamrzivaču, meso postepeno odmrzni u hladnjaku. Odmrzavanje u hladnjaku najbolja je i najsigurnija metoda koja će spriječiti pojavu opasnih bakterija u cijelom procesu.

Pola sata na sobnoj temperaturi

Meso iz hladnjaka stavljaš ravno na roštilj? I to je jedna od grešaka koju možeš vrlo jednostavno izbjeći. Naime, prije pečenja mesa važno ga je neko vrijeme držati na sobnoj temperaturi. Razlog za to je logičan – ako meso pečeš hladno, neće se ravnomjerno ispeći jer toplini više treba da dopre do unutrašnjosti. To vrijedi za sve vrste mesa, a kad je riječ o pilećim prsima, dovoljno ih je pola sata ostaviti izvan hladnjaka.

Pripazi na debljinu rezanja

Kod pripreme pilećih prsa za roštilj najčešće griješimo kod debljine rezanja. Premda ih je najbrže ispeći dok su izrezana na vrlo tanke komade, njihovim pečenjem dobit ćeš suho i tvrdo meso koje nitko ne voli na tanjuru. Kako su pileća prsa pomalo problematičnog oblika (deblja u sredini, tanja na rubovima), pokušaj ih i ujednačiti prije pečenja. Za to ih ne moraš tući kuhinjskim batom, dovoljno je čvrsto ih pritisnuti kako bi se lagano spljoštila. Nejednaki komadi mesa zahtijevaju različitu termičku obradu, a to je posebno nezgodno kada pečemo roštilj.

Mariniraj

Da bi pripremila pileća prsa poput profesionalca, obavezno ih mariniraj prije pečenja na roštilju. Za mariniranje koristi već spremne Vegeta Natur grill specijale koje će dati sočnost svakom komadu mesa koje se nađe na rešetki roštilja. Dok tradicionalne metode mariniranja iziskuju i nekoliko sati pripreme, Vegeta Natur grill specijali u svega 30 minuta postižu uspjeh kao kod klasičnih marinada. Možeš birati – Vegeta Natur Grill ClassicVegeta Natur Burger Classic ili Vegeta Natur vratina. Svi spomenuti grill specijali nemaju dodane pojačivače okusa.

Image

Vrijeme i temperatura pečenja su bitni

Kod pripreme pilećih prsa na roštilju, vrijeme pečenja i temperatura imaju jako bitnu ulogu. Naime, predugo pečenje i previsoka temperatura garantirano će rezultirati presušenim i tvrdim mesom. A upravo to želimo izbjeći, zar ne? Pileća prsa trebaju svega nekoliko minuta pečenja sa svake strane kako bi dobila lijepo zapečeni vanjski dio i pravilno pečenu sredinu. Oko 6-7 minuta pečenja je i više nego dovoljno. Ako želiš biti sigurna da su tvoja pileća prsa savršeno pečena, nabavi kuhinjski termometar. Kad središnji dio mesa dosegne temperaturu od 73°C, tvoja piletina je spremna za posluživanje.