by Podravka

Grill

19.03.2021.

Meso nas čini sretnima evo i zašto

Sretni ste kada pomislite da vas kod kuće čeka sjajan, sočan burger? Usta vam se razvuku u osmijeh na prvi zagriz sendviča s pršutom, a najsretnije mjesto na svijetu vam je prvi red do roštilja? Važno je znati zašto je meso zaslužno za naše dobro raspoloženje i koje su dobrobiti konzumacije

Da, moglo bi se reći kako nas meso uveseljava zbog okusa, mirisa i nebrojeno mnogo kombinacija koje pruža, ali i zbog samog rituala uživanja u njegovu spravljanju i dijeljenju s obitelji i prijateljima.

Mnoga se istraživanja godinama bave traženjem odgovora na pitanje “Može li nas meso uistinu učiniti sretnima?”, a znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu zaključili su da je to zbog nedostatka vitamina B12 u prehrani koja ne sadrži meso. Vitamin B12 ključan je za proizvodnju moždanih kemikalija koje utječu na raspoloženje, pa je to razlog – zašto nas meso usrećuje.

No, to ni približno nije sve.

Meso nam daje energiju i izdržljivost

Konzumacijom mesa u tijelo unosimo željezo, magnezij, cink, selen, niacin, riboflavin te vitamine B kompleksa koji pomažu tijelu da hranu pretvori u energiju. Sve ubrzaniji životni ritam, stres i manjak vremena za uživanje u stvarima koje volimo, česti su krivci za zanemarivanje pravilne prehrane te brige o našem zdravlju i tijelu. Jeste li znali da je, uz vježbanje, upravo meso bogato proteinima (prvenstveno ono crveno) stvar koja tijelu osigurava potrebnu energiju?

Meso je sjajan izvor željeza, selena i cinka

Zašto je to važno? Željezo pomaže u stvaranju hemoglobina koji prenosi kisik u različite dijelove tijela a, ako ga ne unosimo dovoljno, postajemo slabi i nemoćni. Selen pomaže “uništiti” mast i kemikalije u tijelu dok cink radi na izgradnji tkiva i metabolizma. Za bolji vid, čvršće zube, zdraviju kožu ali i jače mentalno zdravlje, tu su vitamini A, B i D koji su također prisutni u mesu.

Meso je, uz jaja, najveći izvor proteina

Proteini ili bjelančevine najvažniji su makronutrijenti bez kojih organizam ne funkcionira. Sadrži ih svaka stanica u ljudskom tijelu, a kako bismo ostali zdravi, važno je unositi ih svakodnevno, u dovoljnoj dozi. Proteini poboljšavaju cjelokupno stanje ljudskog tijela, štite od infekcija te pojačavaju imunološki sustav. Preporučeni dnevni unos proteina je 0,8 – 1,0 g/kg na dan, ovisno o tjelesnoj masi, dobi te razini fizičke aktivnosti. 8 grama proteina pronaći ćete, primjerice, u jednoj pečenoj kobasici.

Meso je ukusno i mirisno

Meso ima dobar okus, to je neosporno, a upravo je okus glavni razlog zbog kojeg većina ljudi jede mesna jela: Sočne kobasice koje možemo ispeći na tavi ili roštilju, staviti na pizzu ili dodati u gulaš, ukusan grah s kobasicama ili hamburgerom kao pravi comfort food za sva godišnja doba ili ukusne paštete na omiljenom komadu kruha… Svaki taj mesni zalogaj prepun je zadovoljstva i čini nas sretnima. No, ne zanemarimo niti činjenicu da meso sjajno miriše. Dok pržite slaninu za doručak, burgere ili kako biste dodatno naglasili okus gulaša, jeste li se ikada pitali zašto miriše tako dobro? Prema istraživanju učitelja kemije Andyja Brunninga, koje je napravio 2014. godine u suradnji s Američkim kemijskim društvom, razlog leži u 150 organskih spojeva koje slanina sadrži, a pečenjem se oslobađaju i rezultiraju mirisom kojem malo tko može odoljeti. Možete li vi?

Meso nas čini sretnima i kad ga jedemo, ali i kad ga spremamo za nekog drugog

Osim uživanja u omiljenim mesnim delicijama, najsretniji smo kad čujemo rečenice “Mogu li dobiti još” i “Obavezno mi moraš dati recept za ovo”. Bilo da se radi o predjelu ili glavnom jelu, sendviču ili salati, meso je uvijek dobar izbor, u bilo kojem obliku. Malo što pruža bolji osjećaj od praznih tanjura i zadovoljnih lica sitih gostiju, stoga birajte kvalitetne proizvode, provjerene mesne recepte i uživajte u dijeljenju te sreće!

Tagovi

burger
grah s kobasicama
gulaš
kobasice
meso
paštete